Ik merk dat er veel verwarring is over het woord ‘ego’: wat het ego is en hoe we ermee om kunnen of ‘moeten’ gaan. Het ego krijgt vele definities en omschrijvingen maar over het algemeen wordt het gezien als iets dat je toch vooral los moet laten. Ik heb daar een iets andere kijk op die ik in dit artikel graag met je deel.

Wat is het ego niet?

Het ego is wat mij betreft niet iets om tegen te vechten, te veroordelen, of kwijt te raken. Het ego is deel van wie jij bent en als zodanig verdient het om erkenning en acceptatie te krijgen. Hoe harder je tegen iets vecht, hoe harder het terug vecht, en hoe moeilijker het is om los te laten. Het is een deel van jou en als je tegen jezelf gaat vechten raak je uiteindelijk alleen maar verder van huis.

Wat is het ego wel?

Ik zie het ego als de gedachten die voortkomen uit een deel van jou dat nog niet helemaal verbonden is met jouw kracht en heelheid. Het zijn de gedachten die voortkomen uit angst, twijfel, ‘ik ben niet goed genoeg’ en patronen die je hebt ontwikkeld tijdens je leven. Overlevings-strategieën, zo je wilt.

Een ego-gedachte is vaak een gedachte die het tegenovergestelde van liefde en vertrouwen uitstraalt. De ego-gedachte redeneert vanuit gebrek, angst en twijfel. Het representeert het deel van jou dat nog niet verbonden is met jouw kracht en heelheid, met wie je werkelijk bent, met je liefde, hartenergie en vertrouwen.

Nu wordt er vaak gezegd dat we ons ego kwijt moeten raken om spiritueel te zijn of verder te ontwikkelen. Maar als een deel van jou niet in verbinding is met jouw liefde en hartenergie, help je het dan door het nog verder van jouw liefde en hartenergie weg te duwen? Door het te veroordelen en te zeggen: ‘jou wil ik niet’?

Omgaan met gedachten vanuit het ego

Ik zie de ego-gedachten soms voor me als kleine duiveltjes op mijn pad die dingen roepen als: ‘dat kun je toch niet’, ‘wie denk je wel dat je bent?!’ en ‘jij bent niet goed genoeg’. Ze zien eruit alsof ze zo uit een stripverhaal komen maar ze kunnen behoorlijk luidruchtig worden.

Voor mij werkt het om deze gedachten te observeren zonder oordeel. Te luisteren naar dat wat ze te zeggen hebben en ze de ruimte te bieden om alles te delen wat ze kwijt willen. Dat wil niet zeggen dat je alles gelooft wat ze te zeggen hebben (integendeel) of dat je deze gedachten als basis gebruikt om naar te handelen. Maar ze mogen er zijn en juist door ze de ruimte te geven en te kijken wat er eigenlijk achter zit verliezen ze hun kracht en invloed op je.

Bedenk ook dat al deze gedachten en patronen ergens vandaan komen. Je hebt ze met een reden ontwikkeld. En ook al is het nu misschien tijd om los te laten, dat betekent niet dat die gedachten en patronen per definitie slecht of verkeerd zijn.

Werken met je innerlijk kind

Soms helpt het om te verbinden met je innerlijk kind waarbij je innerlijk kind het kwetsbare, onzekere deel van jou representeert en jij als volwassene de begripvolle ouder bent. Je kunt dan luisteren naar wat dat deel van jou nodig heeft (vaak is dat simpelweg erkenning, acceptatie en liefde!) en dat dan geven aan jezelf, je innerlijk kind en aan alle gedachten en gevoelens die er zijn.

Vechten tegen het ego of het als ‘slecht’ bestempelen heeft wat mij betreft weinig zin. Als je een deel van jezelf wegduwt of veroordeelt breng je jezelf alleen maar verder weg bij je eigen heelheid. Maar als je alle delen van jezelf kunt omarmen kom je dieper in je eigen heelheid en krijgt jouw vertrouwen, hartenergie en liefde een stevigere basis om op verder te bouwen.

Overigens, heb jij een andere visie op het ego die niet overeenkomt met wat ik hier schrijf? Laat wat je hier leest dan gerust los. Er zijn vele zienswijzen en manieren om naar het ego te kijken en zelfs vele manieren waarop het ego gedefinieerd wordt. Dit artikel is bedoeld om je een ander perspectief te geven als dat bij jou past. Ik ga ervan uit dat verschillende waarheden naast elkaar kunnen bestaan (ook als ze elkaar lijken tegen te spreken). Neem wat voor jou werkt.

Wil je graag mijn geleide meditaties ontvangen om dieper te verbinden met je hart en jezelf? Klik dan hier voor mijn gratis meditatieserie Leven Vanuit Je Hart. Of bekijk mijn online cursussen hier.

 

fb button algemeen NL

 

blog bio NL2 green

 

Dit bericht is gepubliceerd op Nieuwetijdskind Magazine: www.nieuwetijdskind.com