Veel HSP kunnen van nature heel goed met anderen verbinden. Vaak zijn ze zó gefocust op de ander dat ze daarbij de verbinding met zichzelf verliezen.

Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in:

Je bent meer afgestemd op hoe anderen zich voelen dan hoe jij je voelt.

Je voelt je eigen lichaam niet goed meer en vindt het moeilijk om te gronden.

Je weet niet meer goed wat je zelf wilt omdat je altijd bezig bent (geweest) met wat anderen willen.

Je verliest heel snel energie wanneer je in gezelschap bent.

Dit zijn een paar voorbeelden. Niet elke HSP heeft er last van en er zijn natuurlijke vele gradaties. Maar als je weet wat er bij jou speelt kun je het veranderen als je dat wilt.

 

In de huid van de ander kruipen

 

Sommige HSP kunnen als het ware ‘in de huid van de ander’ kruipen. Zij kunnen heel goed aanvoelen wat de ander nodig heeft en/of stemmen heel nauwkeurig af op wat de ander wil, vindt of voelt.

Hoe meer je in gedachten bezig bent met de ander, hoe groter de kans dat je jezelf daarbij verliest.

 

Beter bij jezelf blijven zonder de verbinding met anderen te verliezen

 

In mijn online cursus Thuiskomen in Jezelf – Omgaan met Hooggevoeligheid leer je hoe je verbonden kunt blijven met jezelf, ook in contact met anderen.

De vraag die daarbij vaak opkomt is: “Als ik beter bij mezelf blijf, verlies ik dan niet de echte verbinding met anderen?”

Je bent bijvoorbeeld gewend om heel empathisch te zijn, heel erg mee te leven. Daardoor vertrouwen mensen je en zijn ze bereid dingen met je te delen. Dat kan in je werk of in je privé-leven heel waardevol zijn.

Maar het mooie is: als je beter bij jezelf blijft, kun je eigenlijk op een dieper niveau verbinden met anderen! Dat zit zo:

 

Dieper met anderen verbinden door bij jezelf te blijven

 

Ten eerste: als je beter bij jezelf blijft verandert dat niets aan jouw mate van sensitiviteit. Je krijgt nog steeds dezelfde informatie binnen. Je gaat de informatie alleen niet meer ‘ophalen’ door buiten jezelf te gaan. In plaats daarvan laat je de informatie als het ware naar je toe komen. Daarover leg ik meer uit in dit artikel.

Omdat je beter bij jezelf blijft loop je minder leeg. Je houdt je energie beter bij je, letterlijk en figuurlijk.

En als je bij jezelf blijft kun je vanuit je eigen kern met anderen verbinden. Vanuit een stevige basis van in balans en gegrond zijn. Je hoeft niet meer buiten jezelf te gaan om met de ander mee te leven. En je hoeft zeker niet buiten jezelf te gaan om op diep niveau te kunnen verbinden met anderen.

Als je verbonden blijft met je eigen kern, met jouw eigen essentie, dan kun je van daaruit verbinden met de essentie van de ander. Het maakt het gemakkelijker om door de oppervlakkige lagen van iemand heen te kijken (wat hij/zij laat zien) en te zien wie iemand werkelijk is.

Als je bij jezelf blijft kun je juist op heel diep niveau verbinden met anderen

 

Gewenningsfase

 

Als je leert om beter bij jezelf te blijven, is dat vaak wel even wennen. Je bent een patroon aan het veranderen wat je waarschijnlijk al je hele leven bij je draagt. Je hebt altijd verbonden met anderen door buiten jezelf te gaan.

Wanneer je dan beter bij jezelf leert komen, voelt de verbinding anders. En het is ook anders. Maar het is niet minder diep, minder liefdevol of minder empathisch.

Het kan soms in eerste instantie voelen alsof er iets mist in de verbinding. En in zekere zin klopt dat ook. Je kruipt niet meer in de huid van de ander. En dat hoeft ook niet.

Je hoeft niet in het energieveld van de ander te springen om hem of haar te voelen. Je kunt gewoon voelen en verbinden vanuit je eigen centrum. Dat is veel steviger, veel stabieler en veel prettiger.

Dan kun je vanuit je hart verbinden zonder jezelf te verliezen. Liefde of compassie geven zonder zelf leeg te lopen. En écht verbinden met de ander.

 

Voordelen van bij jezelf blijven

 

Samenvattend, de belangrijkste voordelen van beter bij jezelf blijven in contact met anderen:

  • Je loopt minder leeg, houdt energie over
  • Je blijft verbonden met je eigen essentie maar ook met je eigen wensen, behoeftes, gedachten en gevoelens
  • Je kunt met compassie en empathie verbinden zonder dat je in de emotie van de ander gezogen wordt
  • Het wordt gemakkelijker en fijner om met anderen te verbinden, ongeacht hoe het met hen gaat. Je wordt minder afhankelijk van wat er om je heen gebeurt.

Wil je ook leren om beter bij jezelf te blijven? Lees hoe je dat kunt doen in mijn online cursus Thuiskomen in Jezelf – Omgaan met Hooggevoeligheid hier.

Of bekijk een gratis voorproefje in mijn mini cursus ‘in balans met hooggevoeligheid’ hier.

Gratis mini cursus In Balans Met Hooggevoeligheid

 

In deze gratis mini cursus/video serie leer je:_MG_8370circle

  • de 3 meest voorkomende valkuilen van hooggevoeligheid
  • de talenten en de zin van hooggevoeligheid
  • praktische tips om anders om te gaan met de uitdagingen...

... zodat je je gevoeligheid steeds meer als kracht en talent ipv als een uitdaging kunt ervaren

Deze mini cursus bestaat uit 3 korte video's met uitleg en praktische tips over hooggevoeligheid.

En hij is helemaal gratis :-)

Laat hieronder je naam & emailadres achter en ontvang direct de eerste video in je inbox: