Een eenvoudige oefening om beter bij jezelf te kunnen blijven is om informatie naar je toe te laten komen (in plaats van dat je de informatie ‘op gaat halen’ buiten jezelf). Ik ga uitleggen wat ik bedoel :-)

Met informatie bedoel ik: alles wat je ziet, hoort, voelt, ervaart van buiten jezelf. Dat wat je waarneemt met je zintuigen én dat wat je waarneemt door je gevoeligheid (bijvoorbeeld de stemming van degene die tegenover je zit).

Veel mensen hebben de neiging om bij alles wat ze waarnemen met hun aandacht helemaal daar naar toe te gaan, in plaats van dat ze verbonden blijven met zichzelf. Ze halen als het ware de informatie op in plaats van dat ze het naar zich toe laten komen. Daarbij gaan ze continu met hun aandacht en energie buiten zichzelf. Dat is ontzettend vermoeiend en het zorgt ervoor dat je veel sneller overprikkeld raakt.

Als hsp is het daarom extra zinvol om te leren je aandacht en je energie bij elkaar te houden. Het zorgt ervoor dat je minder snel overprikkeld, vermoeid en uit balans raakt.

Een simpele oefening kan je daarbij helpen en bewust van maken:

Oefening:

Kijk eens om je heen en kies een simpel voorwerp uit. Bijvoorbeeld een tafel, stoel, plant, of kastje.

Ga vervolgens met je aandacht helemaal naar dat voorwerp toe. Bekijk het heel goed. Neem alle details in je op en probeer zoveel mogelijk aan dit object te ontdekken. Het kan helpen om hardop of in jezelf te benoemen wat je ziet.

Sluit dan je ogen en haal een paar keer diep adem. Voel je lichaam. Voel je centrum, je midden. Misschien voel je wel dat je daar even behoorlijk ver van verwijderd was. Zorg dat je echt weer even terugkomt bij jezelf door je aandacht op je ademhaling en je lichaamssensaties te richten.

Open dan je ogen en kijk weer naar hetzelfde voorwerp, maar blijf in je centrum terwijl je dat doet. Bekijk de details, maar houd een klein deel van je aandacht bij je eigen fysieke lichaam of je ademhaling. Laat het naar je toekomen. Je hoeft niet naar iets toe te gaan om het te kunnen waarnemen!

Een trucje wat kan helpen is om je voor te stellen dat je ogen ramen zijn. Jij bent met je bewustzijn in je centrum en kijkt via je ogen naar buiten alsof het ramen zijn.

Waarom dit helpt

Deze simpele oefening kan je enorm helpen om beter bij jezelf blijven en je energie beter bij jezelf te houden (vooral in combinatie met het intrekken van je antennes zoals ik hier beschreef) en je evenwichtiger en stabieler te voelen. Je gaat dan namelijk niet steeds met je aandacht (en je energie) buiten jezelf. Daardoor loop je minder leeg. Maar het is wel iets wat oefening en tijd vraagt, als een nieuwe gewoonte die moet inslijten.

Je balans en je stevigheid bevinden zich in jou, in je centrum. Niet in de buitenwereld. Dus hoe meer je verbonden kunt blijven met je eigen lichaam, jouw centrum, hoe evenwichtiger je je zult voelen.

In de dagworkshop Leven in het Moment  op zaterdag 2 oktober 2021 gaan we hier mee oefenen. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Klik hieronder voor alle informatie over de dagworkshop Leven in het Moment.

 

Nog enkele plekken beschikbaar:

Wil je diepgaand met je gevoeligheid aan de slag?

Leren om meer verbonden te zijn en blijven met jezelf en je eigen centrum? Minder uit balans te raken door dat wat je voelt? Echt stevig staan in je gevoeligheid? Neem dan een kijkje bij mijn online cursus Thuiskomen in Jezelf – Omgaan met Hooggevoeligheid.

Daarin krijg je de tools, oefeningen en geleide meditaties om:

  • (beter) bij jezelf te blijven
  • te herkennen wat niet van jou is
  • op een eenvoudige manier los te laten wat niet van jou is
  • je eigen ruimte in te nemen
  • je eigen behoeften als hsp serieus te nemen
  • …en nog veel meer!

Klik hieronder voor alle informatie over Thuiskomen in Jezelf!