Heb je wel eens het gevoel alsof er van binnen een saboteur in je huist? Een deel van jou dat helemaal niet wíl groeien? Dat je steeds weer terugtrekt als je stappen vooruit aan het zetten bent?

Dit wordt wel eens een ‘innerlijke saboteur’ genoemd. Ik hou niet zo van die term en ik zal uitleggen waarom.

Groeien en veranderen is voor veel mensen eng. Het is onbekend. We weten niet waar we naartoe gaan, waar we uit zullen komen en wat we onderweg op ons pad zullen vinden. Het is vol onzekerheden.

Het oude ken je (min of meer). Je weet tot op zekere hoogte wat je kunt verwachten als je dingen doet zoals je ze altijd deed. Het is bekend, voorspelbaar. Soms heel oncomfortabel, maar in ieder geval wel veilig.

Een zogenaamde innerlijke saboteur is eigenlijk een deel van jou dat het heel spannend vindt dat je dingen wilt gaan veranderen. Je kunt het zien als een klein meisje of jongetje in jezelf, dat jou probeert te beschermen tegen de onzekerheid van wat er kan gebeuren als je dingen anders gaat doen.

De weerstand of tegenstand die je ervaart als sabotage, komt eigenlijk voort uit angst. Angst voor wat er kan gebeuren als je gaat groeien of veranderen. Angst voor het onbekende. En het kleine meisje of jongetje in jou doet heel hard zijn/haar best om jou op het veilige en vertrouwde pad te houden. Het saboteert dus niet om je tegen te werken, maar om je te helpen!

Ik vergelijk innerlijk kind werk wel eens met het besturen van een auto. Jij als volwassene zit achter het stuur (of wilt achter het stuur zitten). In de auto zitten ook je innerlijke kinderen, die verschillende emoties en angsten vertegenwoordigen. Je kinderen neem je mee in de auto.

Maar: je wilt graag dat je ze op de achterbank zitten en niet achter het stuur, zodat jij als volwassene kunt bepalen welke kant je op wilt. Aan de andere kant: je wilt ze ook niet uit de auto zetten. Je neemt ze mee, ze mogen er zijn, ze zijn deel van jou. Maar ze hoeven niet (meer) je leven te bepalen. 

Dit beeld laat zien dat je vanuit zachtheid en acceptatie met de delen van jezelf kunnen werken die nog functioneren op basis van gebeurtenissen uit je kindertijd. Delen van jezelf die je lastig vindt, waarvan je soms het idee kunt hebben dat ze je in de weg zitten. Je kunt deze delen van jezelf helpen om zich veiliger te voelen, zodat ze rustig(er) op de achterbank gaan zitten in plaats van dat ze proberen achter het stuur te kruipen.

De volgende keer dat je het gevoel hebt dat je jezelf saboteert, bedenk dan:

  • dat de ‘sabotage’ voortkomt uit angst
  • dat je innerlijk kind jou wil beschermen (maar dat soms op een wat onhandige manier doet)
  • je innerlijk kind een goede reden heeft (gehad) om jou juist op deze manier te beschermen
  • dat je helemaal goed bent zoals je bent (en je innerlijk kind ook!)

Je kunt ontdekken waar je innerlijk kind precies bang voor is en wat het van jou nodig heeft om zich veilig te voelen en te kunnen ontspannen. Deze geleide meditatie kan je daar een voorproefje van geven: Innerlijk Kind Meditatie.

Werken met je innerlijk kind geeft inzicht in en begrip voor jezelf. Het zorgt ervoor dat je minder de strijd aangaat met jezelf, en met meer zachtheid naar jezelf kunt kijken. Juist als het moeilijk is.

In mijn 1-op-1 sessies kan ik je persoonlijk begeleiden om op deze manier met jezelf aan de slag te gaan. Diepgaand, maar altijd vanuit zachtheid en acceptatie voor alle delen van jezelf. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Klik hier voor meer informatie!

Is deze manier van kijken naar jezelf en je angsten en patronen iets dat je aanspreekt? Via onderstaande knop kun je dit artikel delen op facebook (of mail de link naar je vrienden: https://irenelangeveld.nl/innerlijke-saboteur). Dankjewel!