Geluk kun je alleen vinden als je aanwezig bent in het hier en nu, bij dat wat zich hier & nu in je leven afspeelt. Dus niet morgen, over een uur of gisteren, maar NU, deze seconde. En dan deze seconde. En deze. En deze…

Ben je echt aanwezig in het moment, dan ervaar je de diepte daarvan. Je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. Je ervaart de rijkdom die er elk moment is maar die we zo vaak missen omdat we in ons hoofd zitten.

Iedereen heeft wel dat soort momenten ervaren. De momenten dat je helemaal opgaat in het moment, je gedachten even tot rust komen en je zonder voorwaarden (gelukkig) bent met wat er is.

En toch is het vaak ontzettend moeilijk om echt in het nu te leven. Hoe kan dat?

Ik die daarvoor een aantal redenen:

 

Gewoonte: in gedachten, uit het moment

 

We zijn gewend om in ons hoofd te leven. We zijn verbonden met wat we denken, identificeren ons met wat we denken en daardoor zijn we minder verbonden met de wereld om ons heen. We zien wel, horen wel, ruiken wel, voelen wel, proeven wel, maar zijn er met onze aandacht niet echt bij. In plaats daarvan gaan onze gedachten over dat wat geweest is of over dat wat nog gaat komen. Continu heen en weer tussen verleden en toekomst, en daarbij meestal het Nu totaal vergetend.

Als we er niet bewust op letten, gaan we automatisch in verbinding met ons hoofd en uit verbinding met het moment. De automatische piloot staat afgesteld op onze gedachten en niet op onze zintuigen. Terwijl juist onze zintuigen (en onze adem!) ons direct verbinden met het moment.

 

Niet zijn waar je nu bent

 

Je bent op een mooie plek een wandeling maken… prachtig! Maar al snel ben je in gedachten ergens anders. Aan het nadenken over iets wat eerder is gebeurd of wellicht nog gaat gebeuren. Daardoor mis je wat er nu werkelijk voor je neus gebeurt en kun je niet werkelijk genieten.

Ons denken is altijd actief. Daar kun je niets aan doen. Je kunt het niet stop zetten. Je kunt jezelf wel oefenen om je aandacht te richten op wat er hier nu is, in plaats van op je gedachten.

Een mooie oefening is om alles te omarmen wat je waarneemt.

  • Je begint bij je zintuigen: wat zie je, hoor je, voel je, ruik je, proef je? Ga je zintuigen één voor één langs.
  • Neem dan waar hoe je lichaam voelt
  • Neem waar welke gedachten er zijn
  • En vervolgens welke emoties er zijn

Elke keer als je verdwijnt in de gedachtestroom, merk je het na een tijdje vanzelf weer op en dan kun je weer terug naar je zintuigen. Misschien lukt het je om even het geheel van al je ervaringen te observeren. Dat geeft een enorme rust. Het is de rust van volledige acceptatie van dat wat er is.

Zodra je iets anders wilt dan wat er is, ben je aan het vechten. Juist als je alles kunt omarmen, ook de gedachten en gevoelens die je moeilijk vindt, kun je in een diepe rust terecht komen. In die ruimte kan en mag alles er zijn, zonder dat je hoeft te vechten. Het IS gewoon en het is niet goed of fout.

“Stop believing that there is a better life somewhere else
Start looking for life where it is: here”
Taetske Kleijn

 

Geluk uitstellen

 

Geluk uitstellen naar een later moment is heel verleidelijk en kan zich op allerlei manieren uiten. Het kan zijn dat je bewust of onbewust gelooft dat je leven beter zal zijn als…. (je een andere baan hebt, een partner, een gezin, niet meer ziek bent, etc). Het kan ook zijn dat je simpelweg aftelt naar de vakantie of naar het weekend. Eigenlijk is dan de implicatie dat het in de toekomst (in die vakantie of dat weekend) beter zal zijn dan nu. Eigenlijk verleg je ook dan je aandacht én je geluk naar een moment in de toekomst.

Maar geluk kun je alleen nu vinden. Zelfs als je op vakantie bent ben je op dat moment gelukkig omdat je dat moment werkelijk beleeft. Het zijn in een nieuwe omgeving opent je zintuigen en als je dan helemaal aanwezig bent bij dat wat je ervaart, voel je je daadwerkelijk gelukkig. Op dat moment is dat NU! Op het moment dat je gaat nadenken over wat later nog komt, glipt het gelukkige gevoel uit je vingers.

Geluk vind je altijd in het zijn in het moment. En dat kan op ieder moment. Ken je die kleine momenten dat je denken heel even stil valt… dat je vol verwondering naar iets heel moois kijkt? Dat zijn geluksmomenten. En dat zijn geluksmomenten omdat je helemaal in het moment aanwezig bent.

Het mooie is dat dat moment altijd aanwezig is. Je hoeft er alleen maar op af te stemmen. Open je zintuigen. Wees je bewust wat je ziet, hoort, ruikt, proeft. Voel hoe je huid contact maakt met je kleding en hoe de dingen voelen die je aanraakt. Het warme water als je afwast, de bubbels die het maakt, de reflectie van het water, het geluid van de beweging.

Meestal zijn we daar helemaal niet bij aanwezig en dan wordt afwassen een klusje dat we snel af willen hebben. Maar kun je er helemaal bij zijn, dan wordt het iets moois. Een rustpunt van aanwezigheid in een wereld waarin we heel vaak gevraagd worden om na te denken en in ons hoofd te zitten. Simpele handelingen en daar helemaal bij zijn, brengt ons tot rust en in verbinding met Zijn (ipv Doen).

 

Het ultieme verlangen

 

We zijn gewend om altijd met verlangens te werken. En daar is op zich niets mis mee, als je je maar realiseert dat het vervullen van je verlangens niet de sleutel naar je geluk is.

Want als het ene verlangen vervuld is, komt er al snel een ander verlangen op. Zo kom je op een oneindige trein die nergens naartoe leidt. Er zijn altijd andere dingen die je nog zou willen. Ondertussen ben jij steeds maar onderweg in plaats van dat je aankomt waar je wilt zijn.

Het uiteindelijke verlangen is om gelukkig te zijn. En dat vind je door aan te komen in het hier en nu. Dat is de enige plek waar je geluk kunt vinden.

Wil je graag oefenen om meer in het moment te zijn? Minder te identificeren met je gedachten en meer rust te vinden?

Neem dan eens een kijkje bij mijn online cursus Leven in het NuKlik hier en ontdek wat het je kan brengen :-)