Onlangs gaf ik een workshop ‘van je hoofd naar je hart’ waarin we uitgebreid gesproken hebben over het maken van de verbinding met je intuïtie. Een makkelijke manier om op je intuïtie af te stemmen is via je lichaam. Wanneer je voor een ja/nee keuze staat kan je intuïtie via je lichaam aangeven wat de beste keuze is voor jou. (Dat kun je oefenen in deze gratis oefening).

Een intuitieve ‘ja’ voelt vaak open, ruim, zacht. Het voelt prettig. Er is ruimte. Een intuïtieve ‘nee’ voelt vaak samengetrokken, hard, onprettig, klein. Je voelt de spanning in je lichaam.

Maar soms is het niet helder. Dan is het bijvoorbeeld niet echt een ja of een nee of zit er weinig verschil tussen. Of twijfel je of de reactie van je lichaam wel echt een ‘nee’ is of dat je eigenlijk bang bent om die keuze te maken (waardoor je lichaam samentrekt). Wanneer is iets angst en wanneer is het een intuïtieve ‘nee’? In dit artikel lees je wat je kunt doen in deze situaties.

 

Geen duidelijk verschil tussen ‘ja’ en ‘nee’

 

Wat als er geen duidelijk verschil zit tussen ‘ja’ en ‘nee’?

In dat geval kunnen er een paar dingen aan de hand zijn.

 

1) De timing is niet juist

 

Soms is het nog niet de juiste tijd om de beslissing te nemen. Dan kun je afstemmen wat je wilt maar krijg je geen duidelijk antwoord. Om dit te checken kun je simpelweg vragen: ‘is dit het juiste moment om hier op af te stemmen?’ of ‘is dit het juiste moment om deze keuze te maken?’. Observeer vervolgens wat er gebeurt in je lichaam, je gedachten, je emoties.

 

2) De keuze is minder van belang dan jij denkt

 

Soms denken wij dat we een duidelijke keuze moeten maken tussen A en B. Maar vanuit hoger perspectief (het perspectief van je intuïtie) kan het lood om oud ijzer zijn omdat het je uiteindelijk op dezelfde weg brengt. Linksom of rechtsom, het komt op een vergelijkbaar punt uit. In dat geval kun je simpelweg vragen: ‘maakt het uit wat ik kies?’ en observeer dan weer wat er gebeurt in je lichaam, gedachten en emoties. Als het niet uitmaakt kun je dat kiezen waar jij het meest blij van wordt.

 

Wat als geen enkele keuze echt goed voelt?

 

Als geen enkele keuze echt goed voelt, dan kan het ook nog zo zijn dat je nog een derde optie gemist hebt. Dat je de beste keuze nog niet (her)kent. Vraag jezelf: ‘Is er nog iets wat ik niet zie?’ en observeer wat er in je opkomt.

 

Hoe weet ik of een ‘nee’ niet gewoon mijn eigen angst is?

 

Dit verschil tussen een intuïtieve ‘nee’ en een angst die je probeert tegen te houden is de meest gestelde vraag die ik over intuïtie krijg. Voor iedereen kan het net weer iets anders werken maar voor mij werkt het als volgt:

Een intuïtieve ‘nee’ voelt altijd 100% gespannen, samengetrokken, klein. Alsof de spanning zich in mijn lichaam laat voelen of vast zet. Er is geen ruimte. Er is geen gevoel van opluchting of een ‘goed gevoel’ ook maar ergens te bespeuren.

Een intuïtieve ‘ja’ met een angst (of een andere emotie) voelt anders. Daar zit ergens een gevoel van ruimte onder. Ik weet dat het goed is. Het voelt alsof ik ondersteund wordt. Het voelt rustiger. Als ik afstem op de angst of de emotie dan is daar de spanning in mijn lijf maar er is meer… er zit iets onder wat me vertelt dat het de juiste beslissing is. Soms krijg ik zelfs het gevoel alsof ik een duwtje in mijn rug krijg: ‘Ga maar’.

Vaak is er eerst ruimte en (direct) daarna de angst of de emotie. Dan weet ik dat het een ‘ja’ is die mij (ver) uit mijn comfort zone haalt. Het is dus belangrijk om vooral goed op je eerste reactie te letten.

De angst of emotie die je in tweede instantie voelt kan ook een teken zijn dat de timing nog niet goed is. Check dat even door het jezelf te vragen: ‘is dit de juiste tijd?’ en observeer dan weer wat je voelt.

Iedereen is anders en elke situatie is anders. Maar dit zijn enkele handvatten die ik je kan geven om je intuïtie stap voor stap beter te leren begrijpen. Oefening baart kunst, zeker in dit geval! Door te oefenen leer je je intuïtie steeds beter kennen waardoor je de signalen ook sneller en beter kunt interpreteren. En dat helpt weer om meer en meer op je intuïtie en op je eigen kompas te gaan vertrouwen.

Wil je je intuïtie graag verder ontwikkelen? Kijk dan even bij mijn online cursus Open Je Intuïtie. In deze online cursus leer je door middel van geleide meditaties en praktische oefeningen je intuïtie steeds meer te openen én te vertrouwen: