Deze vraag kwam onlangs voorbij in mijn Facebook groep:

“Kan het zijn dat ik steeds gevoeliger word?”

Ja! We worden met z’n allen steeds gevoeliger.

Dat is eigenlijk iets heel moois: we gaan steeds meer ervaren dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Hooggevoelige mensen zijn de eerste mensen die dat echt zo ervaren. Daarbij is het wel belangrijk dat je in die verbinding of eenheid ook verbinding houdt met jezelf. We zijn immers allemaal verbonden én we zijn allemaal unieke individuen. Het is belangrijk dat beide in de gaten te houden zodat je jezelf niet verliest in de verbinding met anderen.

Heel praktisch: Soms lijkt het alsof je ineens een sprong maakt in je sensitiviteit en dat dat wat je eerder zonder problemen kon doen nu weer even problemen oplevert. Wat kun je doen in zo’n situatie?

 

1. Wees je bewust dat dit erbij hoort en dat er niets mis met je is


Als je kunt accepteren wat er gebeurt en weet dat het ook weer over gaat (je sensitiviteit zal niet minder worden maar je zult er beter mee leren omgaan) kan dat al heel veel rust geven. Het voorkomt dat je tegen jezelf gaat vechten. Als je kunt accepteren wat er gebeurt ben je eigenlijk al voor de helft op weg :-)

 

2) Let extra op je gronding

 

Als je sensitiviteit sterker wordt kun je ook weer even uit je gronding schieten, waardoor je je nog kwetsbaarder voelt. Je komt dan in een spiraal de verkeerde kant op: je voelt je kwetsbaar, vliegt uit je gronding en daardoor voel je je nog kwetsbaarder.

Je kunt je gronding versterken door te focussen op je ademhaling in je lichaam. Dit brengt je direct in contact met jezelf en met het hier en nu en voorkomt ook dat je verstrikt raakt in de verhalen die je hoofd je vertelt. Meditatie of yoga zijn ook prachtige manieren om te verbinden met jezelf en je gronding (mits de meditatie gericht is op het hier & nu).

Wees je ook bewust dat in sommige periodes van je leven het simpelweg even moeilijker kan zijn om te gronden. Dat is niet erg en hoort erbij. Blijf gewoon regelmatig zo goed als dat op dat moment lukt met je lichaam verbinden. Op den duur trekt het dan vanzelf weer bij en zul je merken dat je ineens weer steviger gegrond bent en letterlijk steviger staat.

Mijn grondingsmeditatie kun je hier vinden (gratis beschikbaar) 

 

3) Haal je tools uit de kast

 

In periodes dat je sensitiviteit sterker wordt is het extra belangrijk dat je goed bij jezelf blijft en bewust loslaat wat niet van jou is.

Heb je mijn cursus Thuiskomen in Jezelf – Omgaan met Hooggevoeligheid gevolgd dan is dit hét moment om de oefeningen uit module 2 (bij jezelf blijven) en module 3 (loslaten wat niet van jou is) te herhalen. Ik doe dat zelf ook in dergelijke situaties. Het vraagt even weer wat meer tijd en aandacht. En ook hier geldt: in sommige periodes zal het je meer moeite kosten. Dat is niet erg. Blijf er gewoon mee spelen en dan wordt het vanzelf weer beter.

 

4) Weet dat het beter wordt!

 

Je sensitiviteit zal waarschijnlijk niet minder worden, wel zul je (weer) leren er beter mee om te gaan waardoor je er veel minder last van hebt. Voor mij voelt het in zo’n sprong de eerste dagen weer even alsof ik zonder bescherming over straat loop en alles weer knoerthard binnenkomt. Maar na een paar dagen (soms al eerder) ben ik aan het nieuwe niveau gewend en kun je bij wijze van spreken weer verder waar je gebleven was.

 

5) Zorg extra goed voor jezelf

 

Geef jezelf tijd en ruimte om te laten gebeuren wat er moet gebeuren. Luister naar wat jij en jouw lichaam nodig hebben en durf jezelf dat te geven waar mogelijk. Acceptatie en liefdevolle aandacht voor jezelf en wat jij nodig hebt helpt je om sneller daar te komen waar je wilt zijn. En lees deze tips af en toe nog eens door ;-)

Ben je al aangemeld voor mijn gratis mini cursus over de uitdagingen en talenten van hooggevoeligheid?

Gratis mini cursus In Balans Met Hooggevoeligheid

 

In deze gratis mini cursus/video serie leer je:_MG_8370circle

  • de 3 meest voorkomende valkuilen van hooggevoeligheid
  • de talenten en de zin van hooggevoeligheid
  • praktische tips om anders om te gaan met de uitdagingen...

... zodat je je gevoeligheid steeds meer als kracht en talent ipv als een uitdaging kunt ervaren

Deze mini cursus bestaat uit 3 korte video's met uitleg en praktische tips over hooggevoeligheid.

En hij is helemaal gratis :-)

Laat hieronder je naam & emailadres achter en ontvang direct de eerste video in je inbox: