Als je hooggevoelig bent kun je eigenlijk niet zonder een goede gronding. Maar juist áls je hooggevoelig bent, heb je vaak de neiging om uit je lichaam en uit je gronding te schieten.

Een goede gronding houdt in dat je aanwezig bent in je lichaam en dat je energetisch verbonden bent met de aarde via een energetische verbinding (een grondingskoord).

Zodra iets niet comfortabel aanvoelt, is het een natuurlijke reactie om energetisch je lichaam te verlaten en je gronding los te laten. Daardoor ben je niet meer helemaal aanwezig in je lichaam en niet meer verbonden met de aarde.

Dat heeft een aantal vervelende consequenties, namelijk:

1. Kwetsbaarheid

Als je niet goed gegrond bent, ben je je natuurlijke kracht en gecentreerdheid kwijt. Je bent veel kwetsbaarder en wordt makkelijker uit balans gebracht.

Vergelijk het met een boom: als je goed gegrond bent dan ben je net een grote, oude boom. Er moet wel een enorme storm opsteken om die boom om te blazen. In principe blijft de boom staan, beweegt misschien een beetje mee met de wind maar houdt zijn balans.

Als je niet goed gegrond bent ben je meer als een blad in de wind. Als er een klein windje opsteekt waai je al alle kanten uit. Er is geen basis, geen stevigheid, geen verankering. Je wordt heel snel uit balans gebracht en je kunt ook het gevoel hebben dat je in je hoofd ‘met alle winden meewaait’ omdat je niet stevig in jezelf staat.

Een goede gronding zorgt voor meer balans, zodat je letterlijk steviger in jezelf staat en minder kwetsbaar bent voor dat wat er om je heen én binnenin je gebeurt.

2. Bescherming en andere energetische tools werken alleen als je goed gegrond bent

Als je hooggevoelig bent wil je je misschien af en toe kunnen afschermen voor dat wat je om je heen voelt. En hoewel ik ervan overtuigd ben dat je uiteindelijk geen bescherming nodig hebt (dat je zó stevig in jezelf kunt leren staan dat je alles om je heen kunt waarnemen en ook gelijk weer los kunt laten), het is wel fijn om te weten dat je je in noodgevallen altijd even kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Daarvoor zijn vele oefeningen beschikbaar, bijvoorbeeld: jezelf in een buis of bol van wit licht hullen, een lijn in het zand trekken, een spiegel om je heen visualiseren…. Het maakt in principe niet uit welke oefening je gebruikt, als je maar iets vindt dat fijn voelt voor jou.

Maar….. al deze oefeningen werken alleen als je goed gegrond bent. Als je niet aanwezig bent in je lichaam kost het verschrikkelijk veel energie om die bescherming op te houden. Alsof je een zwaar schild moet dragen zonder dat je daar de kracht voor hebt.

Zonder gronding kun je jezelf maar heel even beschermen tegen energieën van buitenaf.

zelfreflectie-e1440439752172Mét gronding kun je aanwezig zijn in je lichaam en van daaruit een duidelijke grens creëren die aangeeft waar jij stopt en waar de ander begint. Met dat bewustzijn kun je door de meest hectische situaties bewegen en daarbij redelijk je balans bewaren. Het zal dan nog steeds wel intensief zijn, en na afloop is het belangrijk om goed tijd voor jezelf te nemen, maar je zult je veel minder overweldigd voelen.

En dat brengt me bij de derde reden waarom gronding zo essentieel is als je hooggevoelig bent:

3. Gronding is nodig om emoties en energieën van anderen los te kunnen laten

Als je hooggevoelig bent is het belangrijk dat je aan het eind van de dag (of liefst ook tussendoor) heel bewust loslaat wat niet van jou is.

Gedurende de dag kun je allerlei emoties en energieën oppikken van de mensen om je heen. Als je die niet loslaat, wordt het één grote brei en wordt het heel moeilijk om te weten wat jij eigenlijk zelf voelt. Je raakt dan de verbinding met jezelf kwijt.

Het loslaten van dat wat niet van jou is kun je doen door te visualiseren dat alle emoties en energieën van anderen van je af stromen, de aarde in. Je kunt ook werken met affirmaties, bijvoorbeeld: “Ik kies ervoor om alles los te laten wat niet van mij is”.

Maar…. dit werkt ook alleen als je goed gegrond bent. Als je niet verbonden bent met de aarde kunnen die emoties en energieën nergens naartoe en blijven ze om je heen hangen. Alleen als je goed in je lichaam zit kun je die verbinding met de aarde maken en loslaten wat niet van jou is.

Je gronding heb je dus nodig om je minder kwetsbaar te voelen, steviger in jezelf te staan, je te kunnen beschermen als dat nodig is en emoties en energieën van anderen los te laten. Dat is de reden waarom je er zoveel over leest. Het is écht essentieel als je hooggevoelig bent.

Klik hieronder om mijn gratis grondingsmeditatie te beluisteren en voel zelf het verschil:

Deze blog is eerst gepubliceerd op www.nieuwetijdskind.com

Gratis mini cursus In Balans Met Hooggevoeligheid

 

In deze gratis mini cursus/video serie leer je:_MG_8370circle

  • de 3 meest voorkomende valkuilen van hooggevoeligheid
  • de talenten en de zin van hooggevoeligheid
  • praktische tips om anders om te gaan met de uitdagingen...

... zodat je je gevoeligheid steeds meer als kracht en talent ipv als een uitdaging kunt ervaren

Deze mini cursus bestaat uit 3 korte video's met uitleg en praktische tips over hooggevoeligheid.

En hij is helemaal gratis :-)

Laat hieronder je naam & emailadres achter en ontvang direct de eerste video in je inbox:

blog bio NL2 green