In dit artikel wil ik met je kijken naar deze term: leven vanuit je hart. Het wordt zoveel gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk? Daarnaast geef ik je twee oefeningen om het leven vanuit je hart te ondersteunen.

Waarschijnlijk heeft iedereen andere ideeën en gevoelens bij de woorden ‘leven vanuit je hart’. Juist omdat het een vrij algemene term is kun je ‘m op verschillende manieren interpreteren. In dit artikel zal ik je een stukje van mijn visie op leven vanuit je hart geven.

Leven vanuit je hart, wat is dat eigenlijk?

Leven vanuit je hart betekent voor mij dat je met liefde, zachtheid en openheid kunt kijken naar jezelf, anderen en de wereld om je heen. Het betekent dat je verbindt met anderen vanuit een diepe verbinding met jezelf. Als je eerst verbindt met jezelf en met je hart, kun je daarna op veel dieper niveau met anderen en met het leven zelf verbinden, zonder dat je daarbij jezelf verliest.

Die verbinding met jezelf kun je het makkelijkst vinden in je hart.

In je hart vindt je compassie, liefde, mildheid, zachtheid en verbinding.

Als je daarmee verbonden bent, is het ook makkelijker om contact te maken met je eigen innerlijke wijsheid, innerlijke kompas of intuïtie (wat mij betreft 3 woorden voor hetzelfde ;-)).

Leven vanuit je hart betekent dat je respect hebt voor jezelf en anderen, en dat dat in balans is met elkaar. De meeste hooggevoelige mensen hebben wel respect voor anderen maar weinig respect voor zichzelf. Dat in balans brengen zorgt er voor dat er ook een stevigere balans in jezelf ontstaat.

Oefening Compassie Voor Anderen

Compassie voor anderen kun je oefenen door jezelf steeds weer te herinneren aan het feit dat iedereen aan het worstelen is en zijn best doet zijn of haar leven op de beste manier te leven. Dat we allemaal angsten, emoties en strategieën hebben om ons staande te houden. En dat jouw strategieën soms niet matchen met die van een ander, waardoor een conflict ontstaat. Dat conflict kun je gebruiken om in jezelf meer liefde & acceptatie te vinden voor je eigen patronen (zie de ‘compassie voor jezelf’ oefening hieronder). Daaruit volgt dan vaak dat je ook meer liefde & acceptatie voor de patronen van een ander kunt voelen!

Mooi hierbij is ook de quote uit een cursus in wonderen: alles wat iemand doet is ofwel een roep om liefde ofwel een uiting van liefde.

Wil je dit oefenen, dan kun je daarvoor bijvoorbeeld gebruik maken van de tweede meditatie in mijn gratis meditatieserie Leven vanuit je hart (niet te verwarren met de 6-weekse cursus :-)). In die meditatie verbind je via je eigen hart met een ander en stuur je hem/haar compassie, mildheid en (als je dat wilt) liefde. Klik hier voor de gratis meditatieserie.

Leven vanuit je hart is voor mij persoonlijk ook leven met een bewustzijn van een groter geheel. Een bewustzijn dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. En dat er iets groters is wat ons ondersteunt. Dat ‘grotere’ zou je het Leven, het Universum, het Bestaan, Liefde of ‘God’ kunnen noemen, of welke term jij ook maar passend vindt. Of misschien voel je juist enorme weerstand bij dit hele idee, en dat is ook prima.

Leven vanuit je hart is leven met een bewustzijn dat alles een hoger doel kan dienen. Dat “elke hindernis een hulpmiddel” kan zijn (citaat van Jan Geurtz). Dat elke moeilijkheid een uitnodiging is om naar binnen te keren en te kijken waar en wat het in jou aanraakt. Om verantwoordelijkheid te nemen voor en te werken met je eigen gevoelens, wetende dat de oorsprong van alle gevoelens, moeilijk of makkelijk, prettig of onprettig, in jezelf aanwezig is.

Het is liefdevol verbinden met en omarmen van al je gevoelens. Jezelf met zachtheid omringen als je het moeilijk hebt. Alle gevoelens in jezelf toestaan, hoe moeilijk dat soms ook is. Wetende dat ze voorbij zullen gaan en dat je je dan lichter, soms zelfs bevrijd zult voelen omdat je ze niet meer onderdrukt. En als je minder energie hoeft te besteden aan het onderdrukken van je gevoelens, hou je meer energie over voor het leven zelf!

Oefening Compassie voor Jezelf

Compassie voor jezelf kun je oefenen door het oefenen van wat ook wel radicale acceptatie genoemd wordt: het accepteren van alles wat er in je is. Mooi, moeilijk, lelijk, prachtig of verschrikkelijk.

Het is er al. Dus je kunt je er tegen verzetten of het proberen vast te houden, óf je kunt accepteren dat het nu is zoals het is en dat het ieder moment kan veranderen. 

De paradox is: als je accepteert zonder iets te willen veranderen, verandert het juist! Mits je het werkelijk accepteert en het niet alleen gebruikt als strategie om ergens van af te komen.

Volledig accepteren gebeurt vaak in stappen:

De eerste stap is: accepteren wat je nu voelt. Dan merk je misschien dat je daar van alles van vindt, oordelen over voelt of frustratie of twijfel omdat het niet lukt.

De volgende stap is dan: het accepteren van al die gedachten, oordelen, frustratie of twijfel.


Misschien merk je dan wel dat je daar van alles van vindt of over voelt, en ook dát kun je accepteren.


Het is alsof je steeds een stapje achteruit zet. Nog meer omarmen. Alles omarmen wat je tegenkomt, wat dat ook is. Niet makkelijk, wel heel bevrijdend. En het is dus helemaal oke als je in dat proces obstakels, weerstand of andere moeilijke gevoelens tegenkomt.


Je kunt het niet verkeerd doen :-)

Leven vanuit je hart is zachtheid, acceptatie en zelfs liefde kunnen (of proberen te) voelen voor alles wat er is. Soms is dat makkelijk, andere keren is dat heel erg moeilijk. Soms is het cadeau in een moeilijke situatie snel en makkelijk te zien, soms is het heel goed verstopt en duurt het jaren voordat je het positieve van een moeilijke situatie in je leven kunt zien. Maar het is er wel, en het was er al die tijd al.

Het is niet verkeerd als je het niet gelijk ziet, dat is simpelweg deel van je proces. En er zit waarde in je hele proces, niet alleen in het ‘eindpunt’. Als het lijkt alsof je in je leven een omweg hebt genomen om uiteindelijk te komen waar je wilde zijn, dan zat er waarde in die omweg. Je hebt hem niet voor niets gelopen.

Praktisch gezien kan leven vanuit je hart zich uiten in:

  • meer compassie naar jezelf en anderen
  • meer verbinding met jezelf en van daaruit meer verbinding met anderen
  • een betere, meer heldere verbinding met je intuïtie
  • meer helderheid over wat je wel en niet wilt
  • een liefdevolle ‘relatie’ met je eigen gevoelens
  • meer rust en acceptatie in je leven

Leven vanuit je hart is een weg en geen doel. En het kan een hele mooie weg zijn!