Er is een reden dat je (hoog)gevoelig bent. Je bent hier om iets te geven! Je bent geboren met een reden en een richting voor dit leven. Je zou dit ook je missie kunnen noemen, al vind ik dat woord nogal zwaar klinken. Het mag juist fijn en licht en speels zijn.

Je missie: wat je hier komt doen

 

Ik ga ervan uit dat je voor je geboorte de grote lijnen van je leven uitstippelt en dat je met een specifiek doel dit leven ingaat. Je kiest daarvoor heel bewust het gezin waarin je geboren wordt en de grootste uitdagingen die je tegen zult komen in je leven. Allemaal om je te helpen dat te ervaren wat je wilde ervaren, dat te leren wat je wilde leren, en dat te kunnen geven wat je wilde geven in dit leven.

Dat wat je komt geven heeft aan de ene kant te maken met:

  • wie je bent en wat je uitdraagt, puur door te zijn wie je bent (en daarmee anderen te inspireren). Hoe meer jij jezelf durft te zijn en je maskers kunt afleggen, hoe meer je een inspiratie kunt vormen voor anderen. Er zit een enorme kracht in authenticiteit.
  • en aan de andere kant met wat je doet. Je werk, je acties, je bijdrage, je hulp.

Veel mensen die hooggevoelig zijn voelen zich aangetrokken om anderen te helpen. Vaak is een belangrijke levensles om niet alleen voor anderen maar vooral ook voor jezelf te zorgen. Het gaat er dan om een balans te creëren in het dienstbaar zijn aan anderen en dienstbaar zijn aan jezelf.

Het betekent niet altijd dat je veel mensen hoeft te bereiken. Het kan zijn dat je in jouw kleine kringetje een enorm verschil maakt voor de mensen die je kent, en dat je dáárvoor kwam. Er is geen goed of fout, het gaat erom dat je jouw pad volgt, en niet dat van iemand anders.

“If you can see your path laid out in front of you step by step, you know it’s not your path. Your own path you make with every step you take. That’s why it’s your path.”
-Joseph Campbell

Op je pad zijn: je hart volgen

 

Je weet dat je op je pad bent wanneer je leven licht aanvoelt. Wanneer je voelt dat je ondersteund wordt. Dat dingen stromen. Dat je volgt wat je hart je ingeeft.

Dat betekent niet dat je geen uitdagingen of zware tijden tegenkomt. Juist die moeilijke tijden geven je het gereedschap, de ervaring en dat wat je nodig hebt om jouw missie in de wereld te kunnen zetten.

Er is dus geen oordeel over dat wat je ervaart. Het leven is soms fijn en makkelijk en stromend en andere keren is het moeilijk, zwaar en voelt het alsof je door diepe modder moet waden om weer op droge grond te komen. Dat hoort er allemaal bij.

Maar wanneer je je hart blijft volgen dan weet je diep van binnen dat je goed zit.

Dan kun je accepteren en aanwezig zijn bij wat er is, ongeacht wat het is en of het prettig of onprettig is. Dan heb je een richting voor je leven. Soms weet je waar je naartoe wilt, 5 stappen van tevoren. Andere keren zie je alleen de stap die net voor je ligt en is de rest nog in de mist. Het is allemaal goed.

“Faith is taking the first step even when you don’t see the whole staircase.”
– Martin Luther King

In mijn werk help ik mensen om hun richting te vinden. Dat begint vaak met leren omgaan met je gevoeligheid zodat je niet meer wordt omgeblazen door dat wat je van anderen voelt en echt JOUW pad kunt vinden (in plaats van het pad van de buurvrouw, je moeder of je zus ;-)).

En als je leert omgaan met de uitdagingen van je hooggevoeligheid kun je je gaan openen voor dat wat er in je leeft. Leren afstemmen op je intuïtie en voelen waar jouw innerlijke kompas je heen leidt. Zodat je je leven kunt leven op JOUW manier: sensitief, intuïtief en vanuit je hart. Zodat je gevoeligheid daadwerkelijk je grootste kracht kan worden.

Wat kun je zelf doen om dit proces te beginnen of te versnellen?

 

1) Wees aanwezig bij dat wat er is, ongeacht wat het is. Voel je je rustig en tevreden? Mooi! Voel je je verdrietig, gefrustreerd of boos? Ook mooi! Wij leggen vaak een oordeel op onze ervaringen en zeggen: ‘dit wil ik wel ervaren, en dit niet’. Maar wat als je alles er gewoon laat zijn en observeert wat er gebeurt in je lichaam en in je emoties zonder dat je het hoeft te veranderen? Dan komt er ruimte en juist in die ruimte kan heling en groei plaatsvinden.

2) Leer sterker te staan in je gevoeligheid door bijvoorbeeld dagelijks te gronden en na afloop van een drukke activiteit even een paar minuten te nemen om terug te komen bij jezelf. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt afstemmen op wat JOUW weg is, in plaats van de weg van iemand anders.

3) Weet dat je intuïtie en innerlijke wijsheid altijd bij je zijn. Oefen jezelf om te voelen welke keuzes goed voelen (en welke niet). Experimenteer, speel en kijk wat er gebeurt als je steeds meer gaat volgen wat goed voelt voor jou op dat moment.

Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken, neem dan een kijkje bij mijn online cursussen:

Thuiskomen in Jezelf – Omgaan met Hooggevoeligheid
Open Je Intuitie
Leven Vanuit Je Hart

Of lees mijn ‘over mij’ pagina om meer te weten te komen over hoe ik op dit pad kwam!

Klik hier voor meer informatie over mijn online cursussen: