Er zijn twee manieren om met je (hoog)gevoeligheid om te gaan: je kunt ertegen vechten, en willen dat het anders was, of je kunt het accepteren en van daaruit beslissingen nemen die passen bij wie jij bent en wat jij nodig hebt.

Stoppen met vechten en accepteren dat je bent zoals je bent kan ontzettend moeilijk zijn. Omdat je anders bent dan anderen, omdat je last hebt van (delen van) je gevoeligheid, omdat…. vul jouw reden maar in.

Als je je gevoeligheid accepteert betekent dat niet dat je niet meer verandert. Of dat je niet op een andere manier kunt leren omgaan met je gevoeligheid zodat je er minder (of geen) last meer van hebt. Het betekent wel dat je het element van vechten eruit haalt. En als je stopt met vechten, is veranderen gemakkelijker.

Stoppen met vechten betekent dat het proces lichter wordt. Dat je zachter wordt voor jezelf. Dat je je veranderingen en jouw eigen groeiproces gemakkelijker maakt voor jezelf. Dat je er niet nog een extra laag van worsteling, oordelen en strijd bovenop legt.

 

Stoppen met vechten en accepteren van je gevoeligheid kan betekenen:

 

1) Dat je accepteert dat jij anders bent dan anderen.

 

Dat je wellicht minder, of andere, dingen kunt dan de mensen om je heen. Dat je meer momenten voor jezelf nodig hebt om op te laden.

Hierbij hoort ook: accepteren dat jij anders bent dan andere hooggevoelige mensen die je wellicht kent. Want iedereen is uniek en iedereen heeft zijn eigen uitdagingen en talenten, ook als je allebei hooggevoelig bent. Wat voor de één gemakkelijk en ondersteunend is, is voor de ander een energielek. Het is belangrijk om jouw unieke weg te vinden én te durven volgen.

 

2) Dat je onderzoekt welke maatregelen jij kunt nemen om jezelf te ondersteunen.

 

Breng in kaart wat jouw moeilijke momenten zijn en wat jou helpt. Wanneer heb jij (het meest) last van je gevoeligheid? En wat kun jij doen om die situatie gemakkelijker voor jezelf te maken? Dat is jouw (unieke en persoonlijke) sleutel om meer de mooie & krachtige kanten en minder de moeilijke & uitdagende kanten van je gevoeligheid te ervaren!

Een voorbeeld: je hebt moeite met verjaardagsfeestjes.

Wat is het specifieke probleem? Bijvoorbeeld: de combinatie van een veelheid aan geluiden en veel mensen bij elkaar.
Wat kun je daaraan doen? Hierbij heb je verschillende mogelijkheden, ik noem er een paar:
1) de duur verkorten: eerder weggaan, later komen, en in geval het bij jou thuis is: de tijd beperken (begin en eindtijd aangeven bij de uitnodiging)
2) je tussendoor even terugtrekken: bijvoorbeeld de hond uitlaten/een blokje om gaan, naar een andere ruimte gaan, etc.
3) vooraf en na afloop meer rustmomenten pakken zodat je de drukte beter aan kunt

Wat ik mooi vind om te zien is dat kinderen die opgroeien in een omgeving waar gevoeligheid gezien en geaccepteerd wordt, van nature vaak heel makkelijk die grenzen kunnen aangeven en daarnaar luisteren. De meeste volwassenen van nu zijn hier niet mee opgegroeid, dus wij moeten het als het ware opnieuw leren. Maar het zit in ons!

 

3) Jezelf met compassie, liefde en zachtheid benaderen en omringen.

 

Juist als het moeilijk is.

Het is niet altijd makkelijk om andere keuzes te maken dan anderen, om op te komen voor wat jij nodig hebt of je eigen grenzen aan te geven. Sterker nog, veel gevoelige mensen vinden dit ontzettend moeilijk! Bijvoorbeeld omdat ze zoveel rekening houden met anderen, zich zo goed in de ander kunnen verplaatsen of een patroon hebben van ‘op niemands tenen trappen’ en zichzelf wegcijferen.

Dus als je stappen zet op dit gebied, wees dan heel lief voor jezelf. Een fijne oefening is de eerste meditatie uit mijn gratis Leven vanuit je Hart miniserie waarbij je in gedachten verbindt met een lichtje diep in je hart, en je voorstelt dat dat licht steeds groter en helderder wordt en je helemaal begint op te vullen. Zo breng je zachtheid, compassie en liefde naar elke cel van je lichaam. Heel rustgevend en heel behulpzaam als je meer zachtheid voor jezelf wilt ontwikkelen.

Accepteren wie je bent, met al je gekkigheden en al je gevoeligheden is niet altijd makkelijk maar wel enorm de moeite waard. Het is een proces van kleine stapjes en van heel lief voor jezelf zijn onderweg. En dan wordt je er steeds een beetje beter in.

Hartelijke groet,

Irene

Wil je graag beter leren omgaan met je hooggevoeligheid?

Gratis mini cursus In Balans Met Hooggevoeligheid

 

In deze gratis mini cursus/video serie leer je:_MG_8370circle

  • de 3 meest voorkomende valkuilen van hooggevoeligheid
  • de talenten en de zin van hooggevoeligheid
  • praktische tips om anders om te gaan met de uitdagingen...

... zodat je je gevoeligheid steeds meer als kracht en talent ipv als een uitdaging kunt ervaren

Deze mini cursus bestaat uit 3 korte video's met uitleg en praktische tips over hooggevoeligheid.

En hij is helemaal gratis :-)

Laat hieronder je naam & emailadres achter en ontvang direct de eerste video in je inbox: